Impresszum

G7

Költségvetési Felelősség Intézet Budapest

A projektről

A költségvetési törvény egy laikusoknak átláthatatlan, kereshetetlen számhalom. Az évek közötti apróbb összefüggések felfedése és a nemzetközi összehasonlítás a sajátos magyar szerkezet miatt nagyjából lehetetlen. A költségvetési tervek egymást követő verziói, a végül elfogadott költségvetéssel, a folyó évi változtatásokkal, illetve az egészet ellenőrző és kiértékelő zárszámadással nem koherensek, nincsenek összefésülve, sőt, elemi hibáktól hemzsegnek. A mindenkori parlamenti többség mindezeket mégis szó nélkül megszavazza. Minden egyes évben. Ez azóta sem változott, ami szerintünk hatalmas probléma. A magyar gazdaság méretének a felét a költségvetés adja, ezért is elemi állampolgári igényünk, hogy pontosan tudjuk, mire, mennyit költünk a közösből.

A G7 szerkesztőségében ezért tavaly ősszel úgy döntöttünk, hogy magunkra vesszük ezt az állami feladatot, és egy egységes adatbázisban elérhetővé és kereshetővé tesszük 2010-től mostanáig az összes elfogadott költségvetést és zárszámadást. A Költségvetési Felelősség Intézet Budapest segítségével (ez egy nonprofit szervezet, nem egy állami intézmény) készítettük el a Hol a pénzünk-et.

A holapenzunk.hu még távolról sincs kész. A nyers számokon túl érdekesek a költségvetésen belüli százalékos arányok, ezek megjelenítésével is kísérletezünk. Illetve, fontosnak tartjuk, hogy az egyes évek ne csak kereshetőek, hanem könnyedén összehasonlíthatóak legyenek. Ehhez az kell, hogy az egymást követő évek számsorai egy ábrán is megjeleníthetők legyenek. Ez a fejlesztésünk már folyamatban van.

Kiemelt & Aktuális

A Választás költségei (2018)

16 Mrd

Bíróságok és börtönök (2018)

273 Mrd

Összehasonlítások

Sajtószemle

[G7] Az uniós támogatások főbb programjai (2014-2020)

Megítélt támogatások

8182 Mrd

[G7] Az infrastruktúraépítés 10 legnagyobb nyertese (2007-2017)

A cégek becsült bevétele a 2007 és 2017 közötti közbeszerzéseken

2766 Mrd